Шукати в цьому блозі

пʼятницю, 26 квітня 2013 р.

Комітет з питань культури і духовності Верховної Ради України

Веб-сайт Комітету з питань культури і духовності

Предмети відання Комітету з питань культури і духовності:
Відповідно до Постанови Верховної Ради України від 25.12.2012 № 11-VII «Про комітети Верховної Ради України сьомого скликання» Комітет Верховної Ради України з питань культури і духовності здійснює законопроектну роботу, готує, попередньо розглядає питання, віднесені до повноважень Верховної Ради України, та виконує контрольні функції у відповідних сферах відання з таких питань:

  • культурно-просвітницька діяльність (видавнича справа, бібліотечна справа, кінематографія, народні художні промисли);
  • мистецька діяльність (професійні творчі спілки, театри, школи естетичного виховання, концертно-гастрольна діяльність тощо);
  • охорона історико-культурної спадщини (музейна справа, архівна справа, діяльність заповідників, вивезення, ввезення і повернення культурних цінностей);
  • державна політика у сфері розвитку та використання мов в Україні;
  • державна політика у сфері свободи совісті та релігійних організацій;
  • засади благодійної діяльності.
Деякі сторінки:

УВАГА! 15 травня 2013 року, о 15.00, в залі пленарних засідань Верховної Ради України відбудуться парламентські слухання на тему "Проблеми розвитку українського книговидавництва, книгорозповсюдження та перспективи підтримки книгочитання в Україні".


2 квітня 2013 р. Українська бібліотечна асоціація спільно з Комітетом Верховної Ради України з питань культури і духовності за підтримки Програми сприяння Парламенту ІІ провела експертне обговорення «Роль бібліотек у розвитку громади».
Під час обговорення розглядалися такі питання:
1. Роль бібліотек у гуманітарному розвитку, збереженні та популяризації культурної спадщини.
2. Роль бібліотек у розвитку інформаційного суспільства та електронного урядування.
3. Роль бібліотек у забезпеченні доступу громадян до інформації.
4. Роль бібліотек у розвитку освіти, науки, запровадженні інновацій.
5. Роль бібліотек у розвитку громади та місцевого самоврядування.

вівторок, 23 квітня 2013 р.

Е. Валентайн "Інформація державного значення і роль бібліотек у її поширенні"

Пропонуємо Вашій увазі ознайомитись зі статтею п. Елеонори Валентайн, директора Програми сприяння Парламенту II (ПСП ІІ), члена постійного комітету IFLA секції парламентських бібліотек "Інформація державного значення і роль бібліотек у її поширенні".
У статті піднімаються наступні питання:
1. Що таке інформація державного значення?
2. Хто видає інформацію державного значення?
3. Яку роль у поширенні державної інформації відіграють комерційні підприємства?
4. Бібліотечні послуги у забезпеченні доступу до інформації державного значення.
5. Програма участі бібліотек у зберіганні федеральних документів Сполучених Штатів Америки.
6. Електронні послуги та більш широке розповсюдження інформації: віртуальна бібліотека?
"У кожній країні добір, оприлюднення і поширення інформації державного значення відбувається на різних рівнях. Визначення інформації державного значення може бути дуже широким і охоплювати все, що друкується за рахунок державних коштів, або обмежуватися інформацією, що стосується ухвалених законів та урядових постанов або документації, пов’язаної з процесом їхнього розгляду. Cпособи, у які ця інформація поширюється, також різні залежно від країни. З давніх-давен бібліотека вважається традиційним сховищем державних видань. І тепер бібліотеки продовжують відігравати істотну роль у поширенні інформації серед широкого загалу. Бібліотеки задовольняють надзвичайно важливу потребу громадян, забезпечуючи їх інформацією про діяльність обраних ними чи призначених посадових осіб. Громадяни, що мають почуття відповідальності, можуть використовувати цю інформацію для забезпечення підзвітності посадових осіб. Метою..." читати далі
Пані Елеонора Валентайн висловлює глибоку подяку за допомогу у підготовці цього матеріалу своїм колегам з парламентських бібліотек та працівникам бібліотек, де зберігається державна документація, які особисто або через мережу Internet відповіли на її запитання. Чимало інформації отримано із серверу WWW: сторінки ресурсів державної інформації бібліотеки штату Іллінойс та home page Державної друкарні. Особлива подяка висловлена Андреа Моррісон, бібліотекарці державної документації університету штату Індіяна.
Звертаємо Вашу увагу, що для семінару «Доступ громадян до офіційної інформації у бібліотеках», який відбувся 14 вересня 2012 року в рамках ІІІ Львівського бібліотечного форуму «Бібліотека у новому вимірі: долаємо стереотипи» у Львівській обласній універсальній науковій бібліотеці,  п. Елеонора Валентайн підготувала надзвичайно корисну презентацію «Нові інформаційні ресурси: постійна робота бібліотекаря».

понеділок, 15 квітня 2013 р.

Інститут законодавства Верховної Ради України

Інститут законодавства Верховної Ради України є базовою установою науково-правового забезпечення законодавчої діяльності Верховної Ради України. Його створено 7 жовтня 1994 р. Постановою Президії Верховної Ради України на виконання рішення Верховної Ради від 22 жовтня 1992 р. Поло­ження про Інститут законодавства затверджене Розпорядженням Голови Верховної Ради України № 770 від 4 серпня 2003 р. (зміни вносилися згідно з Розпорядженнями від 19 листопада 2003, 10 грудня 2004, 30 березня 2006 р.).
Основні завданнями Інституту
Провідним напрямом діяльності Інституту є здійснення фундаментальних досліджень розвитку правової системи України. Під час їх проведення аналізується ефективність чинного національного законодавства та розробляються пропозиції щодо усунення в ньому неузгодженостей і суперечностей та заповнення правових прогалин. Нині в Інституті досліджуються такі теми:
1) “Стратегія розвитку законодавства України”;
2) “Конституціоналізм у державо- та правотворенні України: стан, проблеми та перспективи”;
3) “Організація моніторингу ефективності законодавства та прогнозування наслідків його застосування”;
4) “Науково-правове забезпечення законотворчої діяльності”;
5) “Правові механізми інтеграції України до європейського правового простору";
6) “Проблеми правового забезпечення виконання Україною міжнародних зобов’язань”.
Крім фундаментальних Інститут здійснює і прикладні наукові дослідження, а саме:
- готує пропозиції щодо стратегії державної правової політики Верховної Ради України;
- бере участь у перспективному плануванні законодавчої діяльності парламенту;
- бере участь у розробці проектів законів з найважливіших питань розвитку суспільства і держави;
- активно працює над пошуком нових ефективних форм своєї діяльності;
- приділяє проблемам кодифікації національного законодавства;
- здійснює свою діяльність у тісній співпраці з комітетами Верховної Ради України;
- здійснює за зверненнями голів парламентських комітетів передбачені статтею 103 Регламенту Верховної Ради України інформаційне та наукове дослідження стосовно законопроектів, внесених на розгляд парламенту;
- з метою визначення стратегії розвитку національного законодавства Інститутом проводяться науково-практичні конференції, круглі столи, семінари, експертні слухання тощо за участю народних депутатів, працівників апарату Верховної Ради України, інших державних органів, провідних науковців, міжнародних експертів, представників громадськості.
Більш детально ознайомитись з деякими сторінками сайту Інституту законодавства Верховної Ради України:
Взаємодія Інституту з органами державної влади, органами місцевого самоврядування, профспілками та науковими установами
Передрук опублікованих матеріалів здійснюється 
з обов'язковим посиланням на джерело.

вівторок, 9 квітня 2013 р.

Ресурсний центр ГУРТ

Шановні користувачі! Представляємо Вашій увазі Ресурсний центр ГУРТ – національний центр суспільної інформації та експертизи. 
ГУРТ працює для свідомої та успішної України, де громадянське суспільство гарантує гідність, впевненість та довіру поміж громадянами на місцевому та національному рівнях.
ГУРТ бере активну участь в демократичних суспільних перетвореннях в Україні, використовуючи та розвиваючи потенціал інститутів громадянського суспільства, і стає визнаною комунікаційною та ресурсною платформою, а також базою знань для інститутів громадянського суспільства та лідерів громад.
 Серед Тем, що піднімаються на ГУРТі багато цікавих й надзвичайно актуальних для суспільства, а саме:
Звертаємо Вашу увагу на розділ Бібліотекав якому міститься інформація про всі видання ГУРТа за 1997-2011 роки. Ця бібліотека доступна для перегляду з можливістю завантаження або додавання на свій блог/сайт завдяки програмі Іssuu.
Пропонуємо, для прикладу, ознайомитись із щоквартальним дайджестом "Можливості для розвитку громад", який було підготовлено наприкінці 2012 року.


Ми впевнені, що всіх небайдужих зацікавлять також онлайн-інстументи для здійснення суспільних перетворень.
Для працівників бібліотечної сфери (і не тільки) ГУРТ пропонує
достатньо багато можливостей:
  • розміщення в новинах ГУРТу своїх новин, завдяки чому Ви зробите власні досягнення більш помітними;
  • підписку на щотижневий новинний бюлетень ГУРТа та отримання найважливішої інформації про актуальні тренінги, можливості розвитку своєї громади, отримання грантів від держави та донорських організацій, конкурси, стажування за кордоном;
  • можливість створення власного блогу на ГУРТі та інформування про досягнення своєї громади, завдяки чому Ви зможете привернути увагу донорів, експертів та активних користувачів порталу до Ваших ініціатив і долучитись до них;
  • відкривається можливість знайти через портал партнерів з інших громад для впровадження спільних ініціатив і т.і.
Долучайтесь до дискусій на порталі та ставте запитання громадським експертам, дізнавайтесь про успішні ініціативи з розвитку громад – це безкоштовне джерело знань та досвіду!

середу, 3 квітня 2013 р.

Асоціація міст України

Цілі та завдання Асоціації міст України зосереджуються на основній ідеї: захисті законних прав та інтересів міст-членів АМУ в органах державної влади. З неї логічно випливають два інших компоненти діяльності: підтримка та розвиток місцевого самоврядування в Україні. 
Завітавши на мапу сайту Асоціації, Ви зможете ґрунтовно ознайомитись з її історією і сьогоденням, структурою, документами і проектами та ін.
Радимо обов'язково зазирнути на сторіночку Видання, де Вас зацікавлять наступні рубрики:
Вісник АМУ
Кращі практики
Соціально-економічні показники міст
Стане в нагоді і сторіночка Правова допомогазавітавши на яку Ви зможете отримати юридичну консультацію, не виходячи з дому, а також ознайомитись з наявними відповідями.
Мобільна телефонна лінія з надання юридичних консультацій органам місцевого самоврядування 067 469 02 38
(консультації в робочі дні з 9:00 до 18:00, адвокат в робочі дні з 8:00 до 22:00)
Пропонуємо Вам ознайомитись з останніми номерами Вісника АМУ:

Пропонуємо також Вашій увазі нове видання Асоціації міст України
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...