Шукати в цьому блозі

вівторок, 23 травня 2017 р.

Як діятиме заборона на 1С в Україні

Заборона російських ресурсів: Як можна буде користуватись бухгалтерською програмою 1С в Україні

15 травня президент Петро Порошенко підписав указ про введення санкцій стосовно деяких російських компаній. Були заблоковані російські соцмережі "Вконтакте", "Одноклассники", сервіси "Яндекс", Mail.ru, бухгалтерська програма 1С.

Відтоді офіційних заяв від держави не було, а в СБУ відмовляються коментувати ситуацію до офіційного брифінгу.

Немає точних умов щодо виконання указу президента: ні інформації щодо легальності використання продукції, ні про штрафи, в разі якщо продукт таки використовуватимуть.

Така плутанина виникла через те, що санкції вводяться проти самих компаній, а не проти людей, які ними користуються. Як вести себе клієнтам цих компаній, поки незрозуміло.
Деякі підприємства, що потрапили до списку санкцій, наприклад, "1С: Мультимедіа Україна", заявили, що санкції їх не стосуються, і їхня діяльність відповідає законодавству. Компанія "Парус" заявила, що буде скаржитися на рішення внести їх до санкційного списку.
Чи можу я використовувати санкційне програмне забезпечення, наприклад 1С

В указі президента в додатку № 2 є табличка, в якій зазначено, як саме будуть обмежувати компанії, що потрапили в список. Спеціально для Еспресо.TV експерт з безпеки інформаційних систем, екс-гендиректор Укрспецзв’язку Анатолій Дробаха допоміг розібратися в ситуації.


"Жодне державне підприємство не може далі користуватися цими продуктами. У жодному тендері не можуть купуватися ці продукти. Рахунки підприємств, на які надходять гроші від вже проданих товарів, будуть заблоковані, і санкційні компанії не зможуть розпоряджатися грошима. Майнові права або ліцензії з цих підприємств на будь-які інші передані бути не можуть", - пояснює указ Дробаха.

Як це розуміти? Якщо державне підприємство купило програму "1С:Підприємство", то користуватися нею можна було лише до указу. Тепер державним підприємствам або органам місцевого самоврядування не можна користуватися продуктами цієї компанії.

А якщо я займаюся приватним бізнесом

Приватний бізнес може користуватися, але до моменту, як закінчиться оплачений термін. Наприклад, якщо компанія оплатила права користування програми на рік, то підприємство і буде користуватися ним рік.

Це не порушує авторських прав власника, оскільки гроші вже заплачені. А указ не забороняє підприємству користуватися цим програмним забезпеченням. Так жоден закон, зокрема авторські права, не порушується.


Але якщо компанія не встигла придбати програму або купила ліцензію зі щомісячною оплатою, то оплатити послуги і сервіс "1С Бухгалтерія для бізнесу" або оновити програму вже не вийде, рахунки компаній заблоковані. А якщо не можна оплатити послуги, значить, користувач нелегально використовує це програмне забезпечення.


Тож приватним компаніям ніхто не забороняв користуватися програмою, ось тільки продовжити термін використання "1С" вже не можна. Таким чином компанії "1С", "Парус" та низка інших були виведені з ринку України, від них залишилися лише вже куплений товар, який теж незабаром закінчиться.

Як це буде контролюватися

"Я думаю, що контроль буде відбуватися за тим сценарієм, за яким було випробувано виведення з підприємств антивірусів "Dr. Web" і "Лабораторія Касперського". Так само буде відпрацьовано і по інших програмних продуктах, включених до списку ", - вважає Дробаха.

У минулому році Державна служба спеціального зв'язку та захисту інформації України (Держспецзв'язку) стежила за тим, щоб санкційний продукт "Dr. Web" і "Лабораторія Касперського" не використовувався на підприємствах. Це насамперед торкнеться державних структур. А ось перевірити 300 тисяч користувачів "1С:Підприємство" в Україні буде складніше.

Поки що в Держспецзв'язку заявили, що наразі проводиться аналіз і уточнення даних про використання програмно-апаратних санкційних програм для подальших дій і експертних висновків Держспецзв'язку.

Чи можна обмежити інтернет

Закриття інтернет-ресурсів - це перший в історії України досвід. Незважаючи на заяву голови інтернет-асоціації України Олександра Федієнка про те, що провайдери технічно не готові блокувати заборонені ресурси, низка операторів вже заблокувала санкційний контент.

Для провайдерів поки незрозуміло, в які терміни вони повинні припинити доступ до санкційних мереж - в указі президента немає чітких рамок. Але "Однокласники", "Mail.ru" і "Яндекс" і "Вконтакте" вже заблоковані найбільшими провайдерами України:"Київстар", "Укртелеком", "Ланет", Vodafone і "Добробут".

Як саме відбувається блокування санкційних ресурсів - компанії не розголошують, це внутрішня інформація. Додатки з пристроїв вони не видалять, але зміст цих додатків оновлюватися не буде - вам не вдасться зайти на свою сторінку.

Зазвичай в такі короткі терміни провайдери блокують доменне ім'я сайту і його IP-адресу. Подібними інструментами блокування користуються начальники в офісах, щоб їхні співробітники не відволікалися на розважальні ресурси під час робочого дня. Тільки в цьому випадку історія масштабніша.

Закрити доступ до заборонених мереж повністю не вдасться. Є десятки програм, які дають змогу обійти заборону. Навіть у такій тоталітарній країні як Китай, де є заборона на закордонні соціальні мережі, її все одно обходять.

Джерело


Дякуємо Вам за увагу до публікацій нашого блогу. Будемо щасливі бачити Вас в числі постійних читачів (сайдбар членів блогу ліворуч).

Немає коментарів:

Дописати коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...