Шукати в цьому блозі

четвер, 6 травня 2021 р.

Що робити, коли сусід затопив вашу квартиру

Затоплення квартири – один із головних ризиків жителів багатоквартирних будинків, яким може піддатися кожен і якому неможливо передчасно запобігти.

Ситуацій, коли чи то з вини сусідів, чи то через халатність комунальників, страждають нові ремонти та дорогі меблі, безліч.

Існує два способи вирішення такого конфлікту: укласти мирову угоду або звернутись до суду

Все залежить від готовності вашого сусіда йти на компроміс, вважає юристка Інна Проценко. У обох випадках варто скласти спеціальний акт та сфотографувати місце пошкодження.

В ст. 1166 та 1167 ЦК України вказано про обов’язок винної особи компенсувати майнову та моральну шкоду, завдану його неправомірними діями або бездіяльністю. Таким чином, якщо вашу квартиру залили, ви можете пред’явити претензію винуватцю з вимогою добровільно відшкодувати завдану шкоду.

Але часто буває так, що добровільно ніхто нічого відшкодовувати не збирається. Або спочатку збирається, а потім раптово змінює позицію та повністю заперечує свою провину. Тож, в таких випадках краще всього з самого початку озброїтися доказовою базою, яку пізніше можна бути використати в суді.

Звернення до суду

Якщо сусід не хоче йти на поступки, то вам доведеться вирішувати суперечку у суді. Але перед цим треба виконати такий алгоритм дій:

"Коли виявили затоплення – викликайте представника балансоутримувача будинку (ЖЕК, ОСББ тощо), ймовірного сусіда-винуватця та іншого жителя дому у якості свідка.

Ви повинні скласти акт, у якому необхідно зазначити: дату та місце складання, прізвища членів комісії, які склали акт, увесь перелік пошкоджень та причини затоплення. Всі сторони мають підписати документ", – рекомендує експертка.

Якщо сусід, який вас затопив, не хоче йти на поступки, то вам доведеться вирішувати суперечку
у суді.

Якщо сусіда не було вдома, то треба скласти акт без нього.

А якщо він відмовився прийти, то зафіксуйте це у акті та надішліть йому копію документу заказним листом та зверненням щодо відшкодування збитків.

"Для фіксації ушкоджень приміщення, заподіяних в результаті затоплення і розрахунку суми і обсягу нанесеного матеріального збитку, необхідно провести оціночно-будівельну експертизу", – каже юристка.

Вона рекомендує для цього звернутись в Незалежний інститут судових експертиз або в сертифіковані установи.

А якщо постраждали і меблі, то треба зробити товарознавчу експертизу в спеціалізованих установах з ліцензією.

"Після цього можна робити ремонт. Але потрібно зберігати всі чеки, квитанції та акти виконаних робіт від будівельників", – зауважує Інна Проценко.

Коли ви провели усі етапи та зібрали вищеперелічені докази – подавайте позов до суду.


Мирова угода

"Якщо ж суперечку вдається вирішити мирно, то після складання акту та фотофіксації, ви з сусідом можете підписати угоду", – розповідає експертка.

Документ може бути написаний від руки, роздрукований тощо. У ньому обов’язково вкажіть сторони, розмір і порядок виплат.

Оцінити роботу і матеріали у цьому випадку можуть будівельники.

"Коли сусід виплатить всю суму, то обов'язково зробіть розписку про відшкодування коштів", – додає Інна Проценко.

Психологиня Анастасія Ізотова рекомендує вирішувати цей конфлікт такими способами:


Скористайтесь правилом контрасту

"Якщо ваш сусід чесна і відкрита людина, то перший запропонує компенсацію. В іншому випадку – застосуйте дипломатичний підхід. Продемонструйте йому вигоду піти вам назустріч ", – каже експертка.

Розкажіть йому, що проти фактів складно піти, але ви з ним на одному боці, і не хочете створювати додаткових проблем.

Покажіть на контрасті, що сплатити вам буде вигідніше і швидше, ніж залучити якісь зовнішні інстанції.


Використовуйте не накази, а пропозиції

Психологиня радить запитати у сусіда, як він бачить вирішення цієї проблеми.

"По-перше, не завжди те рішення, яке ви придумали, є ідеальним. Вам можуть запропонувати кращий шлях вирішення цієї ситуації.

По-друге, є більша ймовірність, що з вами погодяться, бо тоді людина відчуває, що ви на рівних позиціях. Це викликає бажання йти назустріч", – зауважує вона.







Дякуємо Вам за увагу до публікацій нашого блогу! Долучайтесь до нас у соціальних мережах! Будемо щасливі бачити Вас також серед постійних читачів (сайдбар членів блогу ліворуч).

Немає коментарів:

Дописати коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...