Шукати в цьому блозі

вівторок, 27 лютого 2024 р.

«Довідник безбар’єрності» – гід з коректного спілкування

Довідник безбар’єрності – гід з коректного спілкування, у якому зафіксовані нові норми безбар’єрної мови. 

Він створений за ініціативи першої леді Олени Зеленської у співпраці з громадськими організаціями, правозахисниками, психологами, батьками, що виховують дітей з інвалідністю, українськими та міжнародними експертами. 

Це допомога для тих, хто бере участь у формуванні та кристалізації сенсів, що стосуються безбар’єрності та впровадження нових суспільних норм в Україні.

Структура Довідника включає в себе чотири розділи:
  • «Складові безбар’єрності»
  • «Правила мови»
  • «Словник»
  • «Безбар’єрний календар».
Розділ «Складові безбар’єрності» простою та доступною мовою розкриває, що таке бар’єри, стереотипи, інклюзія, залучення, недискримінація, толерантність, прийняття, доступність, гендерна рівність, універсальний дизайн тощо.

У розділі «Правила мови» наведені та пояснені принципи безбар’єрної мови – мови, у якій відсутні слова, фрази, що демонструють упереджене, стереотипне або дискримінаційне ставлення до людини.

У розділі «Словник» зібрані поняття, які некоректно вживати стосовно різних людей. Тут пропонуються варіанти, як говорити правильно і пояснюється, чому саме так.

Розділ «Безбар’єрний календар» розповідає про важливі дати, визначні і пам’ятні дні та пояснює, як їх відзначати, та коли привітання є недоречними.

Довідник безбар’єрності: https://bf.in.ua/




Дякуємо Вам за увагу до публікацій нашого блогу! Долучайтесь до нас у соціальних мережах! 
Будемо щасливі бачити Вас також серед постійних читачів (сайдбар членів блогу ліворуч).

Немає коментарів:

Дописати коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...