Шукати в цьому блозі

понеділок, 13 жовтня 2014 р.

Наближаючись до виборів

Невід'ємним правом громадянина демократичної держави є право вільно обирати владу. Неодмінний обов'язок демократичної держави – забезпечити своїм громадянам можливість реалізувати це право. Забезпечити реалізацію та захист конституційних виборчих прав громадян України і прав на участь у референдумах, суверенного права Українського народу на виявлення своєї волі покликана Центральна виборча комісія (ЦВК) України.
Wеb-сайт ЦВК, який здійснює її представництво у всесвітньому інформаційному засобі - Інтернеті - створений для того, щоб максимально сприяти громадянам України вільно реалізувати своє право і зробити свій вибір.
У зв'язку з довготривалою і вкрай важкою ситуацією, яка склалась в країні внаслідок військової агресії РФ на територію нашої суверенної держави, саме це представництво набуває особливої актуальності. Величезна кількість громадян на півдні та сході країни залишились без помешкань або засобів до існування, були вимушені переселитись до інших регіонів нашої Батьківщини. Ті громадяни, які прийняли рішення або змушені були залишитись за місцем свого постійного проживання, на жаль, позбавлені права на виявлення своєї громадянської позиції, оскільки на територіях, підконтрольних загарбникам-терористам, держава не має можливості організувати проведення виборів.
Саме у зв'язку з цією ситуацією ЦВК наголошує, що незалежно від місця перебування в день голосування, такі громадяни зможуть реалізувати своє право голосу, тимчасово змінивши місце голосування. Порядок тимчасової зміни місця голосування виборця без зміни його виборчої адреси визначає як саме відбувається зміна місця голосування – механізм, який забезпечує голосування виборця не за його виборчою адресою (зареєстрованим місцем проживання), а за місцем його перебування у день виборів. (Детально про цю процедуру та про Особистий кабінет виборця я описувала напередодні Позачергових виборів Президента України тут).
Якщо Коротко: до органу ведення Реєстру, необхідно подати Заяву із зазначенням дільниці чи адреси, за якою виборець бажає проголосувати (завантажити Заяву про тимчасову зміну місця голосування виборця в форматі pdf).
До заяви додаються документи (копії документів), які підтверджують необхідність тимчасової зміни місця голосування виборця без зміни виборчої адреси. У разі якщо до заяви додаються копії документів, їх оригінали пред'являються органу ведення Реєстру для перевірки вірності цих копій.
При поданні заяви громадянин повинен пред'явити паспорт громадянина України або тимчасове посвідчення громадянина України (якщо особа нещодавно набула громадянство України).
Для виборців, виборча адреса (зареєстроване місце проживання) яких знаходиться на території Автономної Республіки Крим та міста СевастополяДонецької чи Луганської області, встановлено особливий порядок тимчасової зміни місця голосування: документи, які підтверджують необхідність тимчасової зміни місця голосування, такі виборці можуть не додавати до заяви.
Узагальнена інформація про випадки неможливості проголосувати і установи, куди потрібно особисто звернутися, щоб виправити ситуацію, а також про те, які документи потрібно подати для того, аби отримати можливість волевиявлення викладені у "Зведеній таблиці подачі заяв на тимчасову зміну місця голосування без зміни виборчої адреси різних категорій населення" , в доступній формі. 

Особливо наголошую на тому, що строк для звернення - до 20 жовтня 2014 р. включно! Тобто від сьогодні, громадянам, які потребують зміни місця голосування, залишається тільки 8 днів для проходження процедури!


Як показують останні соціологічні опитування, незважаючи на неймовірний ріст громадянської свідомості,  на жаль, певний прошарок суспільства в Україні ще не зовсім орієнтується в політичній палітрі цих позачергових виборів.
Для тих, хто не має часу переглянути реклами, дебати, усілякі ток-шоу і перечитати рекламну продукцію всіх кандидатів в народні депутати, але, натомість, проводить свій робочий день за комп'ютером, пропонуємо самий надійний і швидкий спосіб дізнатись назви та програми партій, а також імена кандидатів, які балотуються до Верховної Ради України.
Центральною виборчою комісією України розроблено надзвичайно зручний сервіс Веб-відображення Інформаційно-аналітичної системи "Позачергові вибори народних депутатів України 2014". Завітавши на нього, Ви отримаєте нагоду вільно і повно скористатися інформацією з першоджерела про перебіг виборчого процесу з виборів народних депутатів України. Матеріали, які розміщені тут, максимально сприятимуть громадянам вільно реалізувати своє право і зробити свій вибір. Інформація, яка зібрана тут допоможе всім, починаючи від організаторів виборів, кандидатів, офіційних спостерігачів та представників засобів масової інформації, закінчуючи, зрештою, самими виборцями, правильно застосовувати норми виборчого законодавства у ході виборів.
Всі представлені на WEB-сайті Центральної виборчої комісії "ВИБОРИ народних депутатів України 2014" оперативні дані і документація носять інформаційний характер і не можуть використовуватись як офіційні документи.
На прикладі округу, в якому розташована наша бібліотека, я допоможу Вам ознайомитись ближче з кандидатами, які балотуються, з програмами і виборчими списками партій. Тож, розпочнімо.
Крок 1. Обираємо, в якому саме окрузі зареєстровані.

Крок 2. Після того, як округ знайдено, ми отримуємо можливість дізнатись не тільки про місце знаходження Окружної комісії та її контакти, але й ознайомитись із переліком кандидатів в народні депутати України, зареєстрованих в цьому окрузі (прізвища розташовані за алфавітом).

Крок 3. Для ознайомлення з програмою кандидата тиснемо символ  в колонці "Передвиборна програма" і завантажуємо її в форматі doc
Крок 4.  Для того, щоб ознайомитись із повним переліком (52) політичних партій та блоків, що зареєструвались для участі в позачергових виборах до Верховної Ради України, обираємо меню "Партії". Якщо Ви бажаєте ґрунтовно ознайомитись з передвиборною програмою чи списком тієї чи іншої партії, тиснете, відповідно, на її назву.
Крок 5. Після того, як Ви обрали назву (в моєму прикладі втрапила на назву "Політична партія "Об’єднання "САМОПОМІЧ"), знайомитесь зі списком кандидатів в народні депутати, які йдуть в цій партії, передвиборною програмою (тиснемо на  і завантажуємо в форматі doc) і номером партії, який вона отримала в ході жеребкування.
Із списками всіх кандидатів можливо також ознайомитись обравши меню "Кандидати". Єдина різниця є в тому, що програму Вашого обранця тут Ви не знайдете.
Маю надію, шановні друзі, що цей екскурс стане Вам в нагоді! Що ми з Вами, всі разом, 26 жовтня 2014 року прийдемо на вибори для того, щоб обрати собі таку владу, яка зможе не словами, а справами вивести нашу рідну Україну на те високе, почесне місце серед країн світу, якого вона гідна!
Єднаймось, бо ми того варті!

Немає коментарів:

Дописати коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...