Шукати в цьому блозі

четвер, 12 липня 2018 р.

Як правильно написати розписку, щоб згодом повернути свої кошти чи майно

Розписка залишається чи не найпопулярнішим юридичним документом, яким засвідчується ті чи інші зобов'язання. Розпискою, ми підкріплюємо свої права, щоб або гарантувати свою чесність, або в майбутньому назад отримати свою власність. 

Законодавство України регулює питання щодо отримання та складання розписок, а саме:

Відповідно до ч.2.ст.1047 Цивільного кодексу України: розписка може бути представлена позичальником на підтвердження укладення договору позики та його умов, який посвідчує передання йому позикодавцем визначеної грошової суми, або визначеної кількості речей.

Розписка складається для захисту інтересів особи, що надає гроші у позику. Для доказу істини підійде не тільки розписка, але і будь-які інші фінансові документи, наприклад, чеки, банківські виписки, платіжні доручення і т. д. Але розписка – найпростіший спосіб, доступний кожному, адже для її складання досить мати ручку і 10 хв. часу.

Грамотно складений, повноцінний документ має юридичну силу, і його немає необхідності додатково завіряти у нотаріуса. Але якщо йдеться про значну суму, то добре б поєднати наявність розписки і присутність двох свідків, які поставили свій підпис на документі.


Які бувають розписки

Найпоширеніший варіант – позика або кредит, але бувають й інші ситуації, в яких потрібен документ:
  • Передача грошей під час укладення договору про купівлю або продаж житла. 
  • Передача авансу в сфері нерухомості, наприклад, при купівлі земельної ділянки. 
  • Купівля/продаж автомобіля. 
  • Оренда квартири із розпискою, в якій зазначено перелік побутової техніки та інших цінних речей.

Ніякого комп’ютера! Текст краще писати від руки
  • Краще скласти весь текст від руки, навіть якщо перед вами – клавіатура комп’ютера. Для безпеки особи, яка надає грошові кошти, розписку повинен писати той, хто бере гроші в борг.
  • Зверніть увагу, щоб почерк був розбірливим і всі цифри читалися правильно.

Перевага написання від руки в тому, що під час суду простіше буде провести експертизу почерку і довести, що документ писала конкретна людина.


Підійде будь-який клаптик паперу

Зворотна сторона дитячого малюнка, аркуш, вирваний із блокнота або старий учнівський зошит – все це може бути використано для розписки. 

Справа не в тому, на чому вона написана, а в самому змісті документа.




Без паспортних даних – нікуди

Якщо вказані паспортні дані всіх дійових осіб, то їх можна швидко ідентифікувати. Особливо важливо вказати дані позичальника, адже без них мова може йти про іншу людину з тим же ім’ям, прізвищем та по батькові.
  • Слід вказати не тільки місце прописки людини, що бере гроші, але й адресу її фактичного проживання.

Зазначення суми позики і терміну повернення

Буває такий складний почерк, що розібрати, що написано досить складно. Тому прийнято вказувати суму позики цифрами, а в дужках повторити ту ж інформацію словами.

  • Увага! Якщо повернення грошей не прописано, то вся сума повинна бути повернута протягом місяця з моменту пред’явлення вимоги.

Наступним пунктом за вказівкою суми йде термін повернення. Його можна встановити в будь-яких межах, за взаємною домовленістю сторін. Через певний час, наприклад, 3 місяці з моменту написання розписки. Має бути зазначено, борг повертається відразу повністю або поетапно.


Дата складання розписки

Дата складання документа – дуже важливий момент. Від нього залежить термін позовної давності. Якщо з моменту написання розписки пройшло 3 роки, то гроші ви вже не повернете.


Слід писати про відсотки?

В розписці краще передбачити відсотки або штраф на випадок затримки повернення боргу. Якщо безвідсоткова позика, то це теж треба вказати. 

Буває, що особа позичали гроші, і вирішила не брати відсотки, а боржник зник разом із грошима. У таких випадках про права позичальника дбає держава. Розмір відсотків і штрафу встановлено законом.

Підписи учасників і свідків

  • Підпис на розписці повинен виглядати, як підпис на будь-якому офіційному документі. 
  • Спочатку – розпис, потім, в дужках, ПІБ повністю.
Якщо ви бачите, що людина розписується довго і невпевнено, то це повинно викликати підозри.

Нерідко трапляються випадки, коли позичальники нечітко ставлять підпис або навмисне змінюють його, а після заперечують, що підписували цей документ.

Тому не буде зайвою також і фіксація факту написання (підписання) боргової розписки на відео.


Справжній підпис має наступні характеристики:
  • аналогічний підпису в паспорті;
  • складний;
  • позичальник може його легко повторити;
  • підпис складається з перших літер імені, прізвища або псевдоніма;
  • людина повинна розписуватися швидко.
Краще, якщо на розписці буде підпис двох свідків. У суді вони підтвердять, що позичальник підписував документ добровільно.


Додаткові поради від професіоналів

При складанні розписки (Зразок розписки ТУТ) майте на увазі, що:
  • копія сили не має;
  • перекреслення і виправлення не допускаються;
  • документ пишеться тільки синьою кульковою ручкою (позовна давність по розписці, яка написана кульковою ручкою – 10 років, гелевою – 3 роки).
  • якщо кошти видаються у валюті, то потрібно написати курс обміну на момент укладання угоди.



Маємо надію, що наведена інформація допоможе вам обдумано і правильно оформити документ, який буде мати юридичну силу. А також, за необхідності,  допоможе виграти судову справу.



Дякуємо Вам за увагу до публікацій нашого блогу. Будемо щасливі бачити Вас в числі постійних читачів (сайдбар членів блогу ліворуч).

Немає коментарів:

Дописати коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...