Шукати в цьому блозі

пʼятницю, 28 вересня 2018 р.

Що таке BankID і як ним скористатися

BankID – це спосіб електронної аутентифікації громадян за допомогою їхніх даних в банку, де вони обслуговуються.

Щоразу, коли Ви хоче скористатися електронною послугою, портал формує електронний запит до банку, де Ви є клієнтом, для отримання Ваших персональних даних. Це може бути ПІБ, паспорт, ІНН, адреса, електронна пошта та інші дані – залежно від порядку надання конкретної електронної послуги. На підставі отриманих даних і проводять електронну аутентифікацію особи.

Аутентифікація – процедура перевірки автентичності фізичної особи, яка звернулася через всесвітню мережу Інтернет до державних органів України з наміром отримати адміністративну або іншу послугу, шляхом порівняння введеного ним певного спектру параметрів (логін, пароль, цифровий підпис, тощо) до облікового запису користувача з метою ініціації розпорядження банку на передачу персональних даних.

Як працює BankID

  1. Натискаєте на сайті «Увійти через BankID».
  2. У вікні, що відкрилося, обираєте свій інтернет-банк (наприклад, «Райффайзен Онлайн» або Приват24).
  3. Шляхом введення логіна/пароля інтернет-банку підтверджуєте, що готові передати третій стороні інформацію про себе.
  4. Ваш банк передає сайту інформацію про Вас (наприклад, П. І. Б. і скановану копію паспорта).

Ідентифікація через BankID нічим не відрізняється від перевірки документів в банках в очному режимі.


Яку проблему вирішує BankID?

Проблему верифікації користувача через Інтернет. Щоб надати громадянину, скажімо, довідку, потрібно переконатися в тому, що це дійсно він. Якщо громадянин вибере верифікацію через BankID, він вводить логін/пароль свого інтернет-банку, проходить другий етап авторизації (наприклад, введення SMS-пароля) і таким чином підтверджує свою особу.

Верифікація – підтвердження особистості користувача, за допомогою інформації (особисті (персональні) дані користувача та/або скановані копії його особистих документів), отриманої від банку, шляхом перевірки або підтвердження інформації про нього та/або надання підтверджуючих його особу документів.


BankID буде єдиним способом верифікації?

Ні, це буде лише один зі способів верифікації. Наприклад, можна давати можливість верифікуватися через електронний цифровий підпис (щоправда, у фіз. осіб ЕЦП користується меншою популярністю, ніж банківські картки). У деяких країнах також використовують верифікацію через мобільних операторів, але в нас суцільний prepaid. Можливо, з’являться ще якісь способи.



Як громадянин буде знати, що банки не будуть робити запитів у державні органи без його відома?

Буде передбачено систему логування, щоб ніхто не зловживав (за аналогією X-Road в Естонії).



BankID має нижчий рівень довіри, ніж електронний цифровий підпис, та може застосовуватися не для всіх електронних послуг – лише найменш ризикових.

На сьогодні найбільш поширеними є BankID від Ощадбанк та Приватбанк.








Дякуємо Вам за увагу до публікацій нашого блогу. Будемо щасливі бачити Вас в числі постійних читачів (сайдбар членів блогу ліворуч).

Немає коментарів:

Дописати коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...