Шукати в цьому блозі

вівторок, 4 грудня 2018 р.

Liki24 - сервіс доставки ліків додому

Купуючи ліки, багато українців стикалися з тим, що в різних аптеках їхня вартість може дуже сильно відрізнятися, а дорогих препаратів просто немає в наявності. Тому іноді доводиться обійти з п'ять аптек у пошуках потрібного препарату за доступною ціною. 

Сервіс Liki24.com пропонує зробити це замість вас і доставити ліки додому в зручний для клієнта час. При цьому сума покупки з урахуванням вартості доставки вийде навіть нижчою, ніж якби ви самі купували все в аптеці.


Хто розробник

Сервіс створили українські айтішники на чолі з Антоном Аврінським. Співзасновники проекту: Антон Аврінський, Дмитро Лятамбур, Сергій Клебанов, Володимир Зубенко, Андрій Костанецький. На сьогодні в команді 19 чоловік. На аутсорсі працює тільки колл-центр, розробники і кур'єри - штатні співробітники.

Аналітична система Liki24, яку команда створила з нуля, знаходить максимально низькі ціни на препарат по Києву (на сьогодні в базі близько тисячі аптек, серед них система обирає найкращу вартість з урахуванням оптимізації логістики), після чого співробітник сервісу об'їжджає ці аптеки, купує потрібні ліки, потім замовлення комплектується і доставляється за адресою.


Договір про делегацію повноважень на покупку кур'єром ліків

З аптечними мережами команда працює на партнерських умовах. Самим аптекам юридично не можна доставляти ліки - покупець повинен фізично прийти і придбати їх. Але люди, які не можуть зробити це самі, можуть делегувати повноваження про покупку стороннім особам. 

Юридично Liki24 виступає як раз в ролі такого посередника: при оформленні замовлення користувач підписує договір про делегацію повноважень на покупку кур'єром ліків для нього. Завдяки цій схемі, яку команді підказали юристи, сервісу не потрібна ліцензія, щоб доставляти з аптек ліки додому клієнтам і при цьому не порушувати чинне законодавство України.

Скільки можна зекономити із Liki24

Основна цінність сервісу в тому, як запевняють розробники, що підсумкова сума покупки з урахуванням оплати за доставку приблизно на 30% нижча, ніж якби клієнт сам купив усе в найближчій аптеці.

"Середній чек у нас близько 900 грн, при цьому економія становить близько 200 грн. Іноді на етапі складання замовлення виявляється, що ми купили ліки навіть дешевше, ніж вказано в замовленні - ми дзвонимо і повідомляємо про це клієнтам", - розповідає Антон.

Часто аптеки готові запропонувати через Liki24 ціни нижче закупівельних. "Для них важливий обсяг - тоді вони отримують заохочення від постачальника у вигляді відсотків від продажів. Грубо кажучи, аптеки продають нам ліки на 8% дешевше, ніж закуповують, бо ми даємо їм клієнтів, яких вони б самі не отримали. Постачальник виплачує аптекам 20% з продажів - з яких 12% аптека заробила", - пояснив Аврінський.

Звідки прибуток

Сам сервіс Liki24 заробляє переважно на доставках. Вартість коливається від 49 до 69 грн в залежності від часу і завантаженості. Доставляти намагаються день в день, якщо замовлення зроблено до обіду.

"Ми як Uber для ліків, тільки там водій відвозить за раз одного пасажира, а ми - 5-10 замовлень. У нас все автоматизовано: ми розробили систему, яка прораховує маршрути, таймінг таким чином, щоб зробити процес максимально ефективним", - пояснив Антон. В основі сервісу лежить IT-розробка (аналітична система, внутрішня CRM), і підприємець не виключає, що в майбутньому команда буде заробляти ще й на її ліцензуванні.

Ще невелике джерело монетизації - доплати від аптек за обсяг продажів. Команда розвиває сервіс на власні кошти - без залучення сторонніх інвестицій. 


Цільова аудиторія 

Цільова аудиторія найширша: молоді мами, літні люди, яким важко самим ходити в аптеку. Часто ліки замовляють в офіси і навіть в лікарні.


Страртапу вже  рік. Що вдалося досягти

Першу версію відкритої бети запустили в листопаді 2017 року. За словами Аврінського, сервіс щомісяця показує зростання приблизно на 15-20%. 

Сьогодні команда обробляє близько 150 замовлень в день. Працює сервіс шість днів на тиждень. В неділю замовлення також приймаються, але їх достака відбувається вже в понеділок. Liki24  працює також і в регіонах. Препарати, які не потребують спеціальних умов транспортування, доставляються Новою поштою. В найближчих планах - відкрити офіси з кур'єрами в Одесі, Львові, Дніпрі, Харкові.

"53% замовлень - повторні. Це означає, що сервіс потрібен людям і вони йому довіряють", - розповідає Антон. 

Також вагомим показником значимості проекту Liki24 стала його перемога на IT Arena у Львові. За перемогу команда Антона Аврійського отримала приз у розмірі 10 тис. дол. Ці гроші учасники команди планують вкласти в покращення власного продукту та в посилення команди, адже тепер вони зможуть підключити до проету спеціальнів, які їм потрібні.

"Якщо ви робите якісний продукт або ще й зменшуєте, автоматизуєте деякі питання, то це завжди може бути досить якісне рішення, яке може приносити великі кошти", ‒ розповідає керівник екосистеми інноваційного парку UNIT CITY, член журі Lviv IT Arena Кирило Мазур.

Крім грошової винагороди, команді сервісу Liki24 подарували запрошення до Нью-Йорку - для участі в американському акселераторі (компанії, бізнес яких складається з допомоги іншим компаніям), а також рік участі в коворкінг-центрі (колективному офісі) на Манхеттені.




За матеріалами: 

Кирило-Алексевич М. "В двух столичных аптеках, буквально в ста метрах друг от друга, один и тот же препарат может отличаться в цене на 200 гривень" / Маричка Кирило-Алексевич // Аргументы и факты. - 2018. - 15-21 ноября. - С. 9.






Дякуємо Вам за увагу до публікацій нашого блогу. Будемо щасливі бачити Вас в числі постійних читачів (сайдбар членів блогу ліворуч).

Немає коментарів:

Дописати коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...