Шукати в цьому блозі

понеділок, 1 липня 2019 р.

Вкрадений або загублений паспорт: як відновити документ

В даний час в Україні продовжують використовувати більше мільйона анульованих паспортів, які не були вилучені Державною міграційною службою. Якщо паспорт не був офіційно вилучений, ним цілком можуть скористатися шахраї. Пропонуємо інструкцію на той випадок, якщо ви втратили свій паспорт або він був вкрадений, як відновити документ та не дозволити використовувати його шахраям.



Скільки анульованих паспортів використовується в Україні

Станом на жовтень 2018 року в Україні використовувалося 1,5 млн анульованих паспортів, які не були вилучені Держміграційною службою, повідомляє Opendatabot з посиланням на дані ГМС та Міністерства внутрішніх справ.

Паспорт можуть визнати недійсним з різних причин. Найпоширенішими залишаються: знищення паспорта, його втрата і смерть власника. Також документ анулюють, якщо він був зіпсований, вилучений, вкрадений, або ж людина зробила обмін документів (наприклад, замінила паспорт-книжечку на ID-карту). Після того, як паспорт анулюють, його забирає Державна міграційна служба, але тільки в тому випадку, якщо може його знайти і знає, де він. Ясна річ, що вкрадений паспорт ГМС ні знайти, ні забрати не зможе.

У разі, якщо паспорт не був вилучений, але був анульований, його фактично можна продовжувати використовувати. Два роки тому на сайті МВС з'явився новий сервіс, який допомагає визначити, чи числиться ваш паспорт серед втрачених або вкрадених. У відповідному полі на сайті потрібно вказати всього-на-всього серію і номер паспорта. Якщо ж мова йде про ID-картку, тоді графу "серія" заповнювати не потрібно, а ось в поле "номер" вказуються ті цифри, які є на вашому документі.

Зараз з 1,5 млн анульованих паспортів, які продовжують використовувати, близько 1,3 млн складають втрачені документи, 90 тис. - вкрадені, 25,7 тис. - паспорта померлих.


Де можна відновити паспорт

Отже, якщо ваш паспорт анульований з різних причин, але залишається у вас на руках, обов'язково здайте документ в ГМС. У тому випадку, якщо документ був вкрадений, слід звернутися в Національну поліцію і написати заяву про зникнення. Після цього вам видадуть довідку та виписку з Єдиного реєстру досудових розслідувань, яка підтвердить той факт, що ваш паспорт був вкрадений.

У тому випадку, якщо документ був загублений, писати заяву в поліцію не потрібно. У той момент, коли ви подасте в ГМС заяву про відновлення паспорта, попередній документ автоматично буде вважатися недійсним.

Нагадаємо, що зараз в Україні є паспорти у двох форматах: книжечка та ID-карта. Якщо у вас пропав паспорт-книжечка, тоді потрібно звернутися до територіального підрозділу ГМС за місцем прописки, або ж до відповідного центру надання адміністративних послуг (ЦНАП). У тому випадку, якщо пропала ID-карта, звернутися можна в будь-який підрозділ ГМС або ЦНАП, незалежно від місця прописки.


Які потрібні документи

Щоб відновити паспорт, у відповідну службу потрібно принести цілий перелік різних документів:

🝔 заяву про втрату або крадіжку паспорта зразка 1994 р.

🝔 виписку з Єдиного реєстру досудових розслідувань (в тому випадку, якщо паспорт був вкрадений);

🝔 довідку про взяття на облік внутрішньо переміщених осіб (для переселенців);

🝔 рішення суду про встановлення особи (для осіб, особистість яких не була встановлена ​​за результатами проведення процедури встановлення особи)

🝔 документ, що засвідчує особу законного представника / уповноваженої особи та документ, що підтверджує повноваження особи як законного представника / уповноваженої особи;

🝔 документи, що підтверджують сплату адміністративного збору, або оригінал документа про звільнення від його сплати;

🝔 документи, що підтверджують відомості для внесення додаткової змінної інформації в безконтактний електронний носій і в паспорт, але тільки при наявності таких документів (про місце проживання, народження дітей, зміну імені, шлюбу або розірвання шлюбу, а також довідка про присвоєння ІПН);

🝔 фотографія розміром 10х15 см.


Оригінали документів, які ви принесете для оформлення нового паспорта, будуть вам повернені після того, як оформиться заява-анкета (крім довідки про реєстрацію та квитанції про оплату).


Скільки це коштує та скільки займає часу

Після того, як ви подасте заяву на відновлення документа, його повинні розглянути протягом 20 робочих днів, і протягом 10 робочих днів у тому випадку, якщо було оформлено термінове відновлення паспорта. Новий паспорт вам видадуть уже в форматі ID-карти, а не книжечки.

Що стосується грошей, то звичайне оформлення обійдеться у 279 грн: 87 грн за адміністративні послуги і ще 192 грн за бланк.

Якщо ви вибрали термінове оформлення (протягом 10 днів), то заплатити доведеться 366 грн: 174 грн за адміністративні послуги та 192 грн за бланк.

У тому випадку, якщо паспорт був зіпсований або втрачений, додатково потрібно буде заплатити державне мито в розмірі двох неоподатковуваних мінімумів доходів громадян - 34 грн на даний момент.






Дякуємо Вам за увагу до публікацій нашого блогу! Долучайтесь до нас у соціальних мережах! Будемо щасливі бачити Вас також серед постійних читачів (сайдбар членів блогу ліворуч).

Немає коментарів:

Дописати коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...