Шукати в цьому блозі

пʼятницю, 16 серпня 2019 р.

Якщо поряд мешкають галасливі сусіди, або Як питання шуму регулюється у законі

Кожному з нас доводилося стикатися із ситуацією коли, прийшовши додому після тяжкого робочого дня, замість спокою та відпочинку доводиться слухати сварки сусідів, гучну музику, шум від будівельних інструментів та ін. Як діяти в таких випадках та самому не зіпсувати відносини із сусідами – спробуємо сьогодні розібратися.

Законом України «Про забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя населення» забороняється з 22:00 до 8:00 користуватися звуковідтворювальною апаратурою та іншими джерелами шуму. Це стосується і шуму під час проведення ремонтних робіт. Заборона поширюється також на святкові й неробочі дні: тоді шуму не повинно бути взагалі.

Ремонтні та будівельні роботи можна проводити у святкові та неробочі дні за умови, що є згода на це від мешканців усіх прилеглих квартир (бажано письмова).

За санітарними нормами, максимально допустимі рівні шуму у багатоквартирних будинках вдень становлять до 55 децибелів, вночі (з 22:00 до 08:00) – до 45 децибелів. Для територій, які прилягають до житлових будинків – вдень до 70 децибелів, вночі – до 60 децибелів.

У Києві, відповідно до розділу 9 правил благоустрою міста, заборонено проводити ремонтні роботи з 19:00 до 08:00 у робочі дні, а також у святкові та неробочі дні впродовж доби. Рівень шуму при цьому не повинен перевищувати 40 децибелів.


Законом також передбачено винятки, тому вимоги щодо додержання тиші 
не застосовуються коли:


– проводяться роботи, пов’язані з ліквідацією наслідків надзвичайних ситуацій;

– надається невідкладна допомога;

– проходять збори, мітинги, демонстрації, інші масові заходи, про які завчасно сповіщено органи виконавчої влади чи органи місцевого самоврядування;

– відзначаються святкові заходи, спортивні змагання;

– проводяться заходи щодо попередження злочинів, а також виконання завдань цивільної оборони;

– проведення салютів, феєрверків, інших заходів за згодою органів місцевого самоврядування в порядку, передбаченому законом.


Що робити, коли порушують тишу?

Перш за все, спробуйте спокійно поговорити зі своїми сусідами, розповісти про свої незручності, знайти компроміс. Якщо ж порушники тиші не реагують на ваші зауваження та прохання, викликайте поліцію. Працівники правоохоронних органів відповідно до своїх завдань та повноважень зобов’язані забезпечувати дотримання тиші та порядку в громадських місцях. Вони фіксують адміністративне правопорушення та складають протокол.

Існують випадки, що поліція приїжджає вже у момент, коли шум завершився. Фіксувати шум за допомогою аудіо чи відео можна, але ці докази не мають належної сили. Суддя може їх використати як другорядні, оскільки є певні вимоги щодо фіксації цих порушень шуму і записував їх не фахівець.

У будь-якому разі зафіксувати порушення повинен працівник поліції та скласти протокол – це найдієвіший спосіб. І тут важливо також проконтролювати, щоб у документі не було помилок стосовно дати, часу, особистих даних та інших деталей. Наявність помилок у протоколі може бути підставою для його скасування.

Є ще один орган, який може зафіксувати порушення у Києві – це управління контролю за благоустроєм. Але викликати їх можна лише у робочий час і працюють вони не так оперативно, як патрульні. 


Відповідальність

Якщо громадяни не виконують встановлених законом вимог щодо рівня шуму – їм загрожує штраф. Це регулюється Кодексом України про адміністративні правопорушення (стаття 182).

Відповідальність у вигляді попередження або штрафу: від 5 до 15 неоподатковуваних мінімумів доходів (85-255 грн) для громадян і від 15 до 30 для посадових осіб, підприємств (255-510 грн).

Якщо порушення вчинили повторно протягом року, воно карається штрафом від 15 до 30 неоподатковуваних мінімумів доходів (255-510 грн) для громадян і від 50 до 100 (850-1700 грн) – для посадових осіб, підприємств із конфіскацією звуковідтворювальної апаратури, піротехнічних засобів та інших предметів порушення тиші.

Варто зазначити, якщо порушення тиші мало ознаки хуліганства, під якими розуміється порушення громадського порядку, що супроводжується особливою зухвалістю чи винятковим цинізмом, – можливе й кримінальне покарання, передбачене ст. 296 Кримінального кодексу України, а саме обмеження волі строком до 5 років або більш тяжке покарання.



За матеріалами: protocol.uazlatokray.ck.ua



Дякуємо Вам за увагу до публікацій нашого блогу! Долучайтесь до нас у соціальних мережах! Будемо щасливі бачити Вас також серед постійних читачів (сайдбар членів блогу ліворуч).

Немає коментарів:

Дописати коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...