Шукати в цьому блозі

вівторок, 10 грудня 2019 р.

Декретна відпустка для батька чи когось із родичів в Україні

Декретною відпусткою для татусів уже давно нікого не здивуєш у низці країн. Там на офіційному рівні існує поняття «рaternityleave» – відпустка, яку роботодавець надає батькові після народження дитини. 

Українське законодавство цілком адаптоване під реалії сучасного суспільства, а тому надає можливість вибирати, кому з двох батьків сидіти в декреті з малюком. Більше того – за законом доглядати за дитиною у відпустці може не тільки мама або тато, але й інші родичі. Хто саме – читайте далі…




Хто з родичів може піти в декрет в Україні?


Ст. 179 Кодексу законів про працю України містить розширений список таких осіб:

  • мама;
  • тато;
  • дідусь;
  • бабуся;
  • інші родичі, які фактично доглядають за дитиною.

Український законодавець настільки узагальненим поняттям «інші» дозволяє приміряти на себе роль молодої мами кожному члену вашої родини.


Ст.18 ЗУ «Про відпустки» розширює цей перелік декретчиків ще кількома категоріями осіб:

– тими, хто взяв під опіку або усиновив дитину;

– одним із прийомних батьків.


Тобто дослівно тлумачачи українські закони, приходимо до висновку, що в сім’ях з усиновленими дітьми взяти декрет бабусі чи дідусю вже не вийде. Замінити прийомну матір у догляді за дитиною зможе тільки прийомний батько. Ні про які родичів мова вже не йде. Можливо, така норма була прийнята з урахуванням психологічних особливостей даної ситуації, оскільки в такий момент дитині важливо звикнути до нових батьків і проводити якомога більше часу в спілкуванні з ними.


Види декретної відпустки



Є два види декретної відпустки:

1. По вагітності та пологах;

2. По догляду за дитиною.

Скористатися першою може тільки вагітна жінка, яка народжувала.


Згідно ст. 8 Закону України «Про державну допомогу сім’ям з дітьми», жінка отримує 70 днів відпустки до пологів і 56 – після. У разі проблем і ускладнень, а також народження двох чи більше дітей надаються 70 днів відпочинку. Жінка може в будь-який момент перервати відпустку у зв’язку з вагітністю та пологами і вийти на роботу. Оформляти відпустку іншому члену сім’ї по догляду за дитиною можна з цього моменту.


Декретна відпустка другого типу може бути двох видів:

1. Оплачувана відпустка по догляду за дитиною до 3 років;

2. Без оплати до досягнення дитиною 6 років (тільки за медичними показниками).


Як оформити декретну відпустку татові?



Щоб оформити відпустку по догляду за дитиною, чоловік повинен надати за місцем своєї роботи наступні документи:

  • заяву з проханням про декретну відпустку;
  • копію свідоцтва про народження дитини;
  • довідку про те, що мама дитини не пішла в декрет за своїм місцем роботи і не претендує на допомогу, або вийшла на роботу до закінчення терміну відпустки і виплати по догляду за дитиною їй припинено.

Якщо роботодавець відмовляє в оформленні декрету для чоловіка, необхідно отримати письмову відмову, тоді її треба оскаржувати в суді.

Після оформлення декретної відпустки на батька грошова допомога буде надаватися йому в повному обсязі. Також за чоловіком закріплюється право на збереження робочого місця, нараховується пенсійний стаж. При бажанні тато може перейти на часткову зайнятість і продовжувати працювати, перебуваючи в декреті.



«Father-friendly» або як за кордоном заохочують татусів


Чи не найбільш прогресивною в цьому плані є Швеція. Із 480 днів відпустки по догляду за дитиною 60 обов’язково мусить узяти батько, інакше ці дні просто не зарахують, а родина отримає менші виплати. Решту часу в декреті батьки можуть поділити між собою на власний розсуд.

Норвегія свого часу стала таким собі «першопрохідцем» у справі «paternityleave». Декрети для тата тут запровадили ще в 1994 році. Нині ж тато й мама можуть провести в декреті по 14 тижнів. Крім того, у батьків є 18 тижнів оплачуваної відпустки, які вони можуть поділити між собою.

Велика Британія пропонує батькам провести з малечею 50 тижнів. При цьому мама повинна залишатися з дитиною тільки в перші 14 днів після пологів, а потім батьки можуть змінювати один одного або опікуватися дитиною разом. Упродовж 37 тижнів вони отримують 90% зарплати, решта відпустки не оплачується.

У Німеччині декретна відпустка триває три роки. Із 2006 року нею офіційно може скористатися тато. Допомога по догляду за дитиною виплачується впродовж року в розмірі 65-67% від заробітної плати. Якщо обоє батьків вирішили піти в декрет, тоді до згаданого терміну додається ще два місяці.

У Польщі оплачувана декретна відпустка триває рік. Перші 14 тижнів призначені лише для жінок, після цього можна «помінятися» з татом. При цьому два тижні відпустки по догляду за дитиною призначені лише для чоловіків.

У Португалії тата зобов’язали няньчити дитину щонайменше впродовж п’яти днів в оплачуваній декретній відпустці. Не хочеш? Тоді доведеться заплатити штраф.

В Іспанії, якщо жінка провела з дитиною обов’язкові шість тижнів і виходить на роботу, чоловік може її замінити, провівши в декретній відпустці до десяти тижнів. При цьому батькові виплачується 100% зарплати.

Ісландія пропонує татусям отримати три місяці відпустки по догляду за дитиною нарівні з жінкою. Протягом цього часу їм виплачується допомога в розмірі 80% від середнього заробітку. Таким чином, у перші місяці життя дитини поруч перебувають і мама, і тато. Крім того, у батьків є ще одна загальна відпустка, розрахована на три місяці. Але тут уже треба вирішувати, хто буде сидіти з дитиною, а хто вийде на роботу.

У Японії чоловіки можуть перебувати в декреті цілий рік. За даними The Economist, упродовж останніх 20 років близько 70% японських жінок припиняли свою кар’єру після народження першої дитини, тому уряд вирішив на законодавчому рівні дати можливість чоловікам виховувати дітей, якщо жінка збирається працювати.


Українські батьки в декреті: статистика


На сьогоднішній день офіційний статус декретчиків мають близько 25000 чоловіків, що складає близько 2% від загального числа. Поки що це крапля в морі, але число «вусатих нень» весь час збільшується. Плюс до всього для підрахунку цього числа були використані офіційні дані, багато чоловіків сидять з дітьми, не оформляючи декрет, оскільки самі ніде не працювали до цього.


А якщо ПП?


Реалізувати право на декретну відпустку батько, бабуся чи дідусь не зможуть, якщо вони – приватні підприємці. Вся справа в тому, що такий суб’єкт як ПП не перебуває у трудових відносинах з жодним роботодавцем, а значить йому не допустима відпустка за трудовим законодавством, що в тому числі стосується і декрету.

Чисто фізично такі особи, звичайно ж, зможуть сидіти з дитиною вдома замість матері, але це не буде декретом в юридичному сенсі.






Дякуємо Вам за увагу до публікацій нашого блогу! Долучайтесь до нас у соціальних мережах! Будемо щасливі бачити Вас також серед постійних читачів (сайдбар членів блогу ліворуч).

Немає коментарів:

Дописати коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...