Шукати в цьому блозі

пʼятницю, 17 січня 2020 р.

Яким буде новий Трудовий кодекс: що зміниться для українців у 2020 році?

27 грудня Кабінет міністрів затвердив законопроект "Про працю", який розроблявся в урядових стінах ще з вересня. Міністр економіки, торгівлі й АПК Тимофій Милованов докладно описав суть законопроекту, виклавши його тези в чотирьох постах на своїй сторінці у Facebook. Пропонуємо ознайомитись із матеріалом, в якому сайт LIGA.net коротко виклав положення документа.


Чому змінюють трудовий кодекс?

Кодекс законів про працю давно не захищає працівників. Чинний документ датований 1971 роком, тому не передбачає офіційної фіксації сучасних форм праці - фрілансу, дистанційної, домашньої або тимчасової роботи. Це сприяє нелегальній зайнятості. Тому й існує працевлаштування в "тіні", зарплати в конвертах, складнощі в пошуку роботи і фактична відсутність захисту працівників приватного бізнесу.


Що буде з трудовими книжками?

Трудові книжки не скасовуються, а переходять у цифрову форму. Працівники, які в подальшому хочуть користуватися трудовими книжками, зможуть це робити. Але для тих, хто хоче вести тільки електронний формат, з'явиться така можливість.


Скільки триватиме робочий тиждень?

Новий закон збереже звичну тривалість робочого тижня в 40 годин. Але дозволяє домовлятися про гнучкий графік роботи. Наприклад, частину робочого дня співробітник працює віддалено, іншу частину - в офісі. Тривалість дня визначають взаємні домовленості, час відпочинку між робочими змінами не повинен бути меншим 12 годин. Для тих, хто хоче працювати менше, ніж 40 годин на тиждень, буде можливість домовитися про оплату пропорційно.

Також документ вводить поняття нефіксованого робочого часу. Тобто працівник зможе поєднувати роботу на декількох підприємствах і вибирати собі більш вигідні умови праці.


Чи зможуть працювати неповнолітні?

Новий закон вводить поняття учнівських, термінових та інших гнучких форм трудових договорів. Буде вирішена проблема: "щоб влаштуватися на роботу потрібний досвід, а де його взяти, якщо без досвіду ніхто не бере". Учні та студенти отримають легальну можливість знайти роботу й отримати підтвердження про це.


Як працюватимуть вагітні жінки, пенсіонери та люди з інвалідністю?

Новий закон дозволяє вагітним працювати з дому і за гнучким графіком. Тобто працювати дистанційно і мати соціальні гарантії працівника.

Те ж стосується пенсіонерів та людей з інвалідністю, для яких є пропозиції на ринку.



Чи зможе працівник розривати трудові договори з роботодавцем?

Працівник має право в будь-який час за власною ініціативою розірвати трудовий договір, попередивши про це роботодавця не менше ніж за два тижні.

Одним із приводів для розірвання договору може стати порушення роботодавцем його умов. У такому випадку роботодавець зобов'язаний буде виплатити працівникові компенсацію. Її мінімальний розмір - 50 середньоденних зарплат.


Як роботодавець може розірвати трудовий договір?

Роботодавець має право за власною ініціативою розірвати трудовий договір із працівником, але повинен попередити його про це:

1) не менше ніж за 15 днів - якщо працівник сумарно пропрацював не більше шести місяців;

2) не менше ніж за 30 днів - якщо працівник сумарно пропрацював більше шести місяців;

3) не менше ніж за 60 днів - якщо працівник сумарно пропрацював понад п'ять років;

4) не менше ніж за 90 днів - якщо працівник сумарно пропрацював більше 10 років.

Термін попередження може бути замінено грошовою компенсацією. А її сума не повинна бути нижчою подвійного середньоденного окладу за кожен робочий день, на який зменшується термін попередження.


Коли зміни до трудового кодексу вступлять у силу?

Закон вступить у силу через шість місяців після розгляду і прийняття Верховною Радою.

Потім протягом року буде діяти так званий перехідний період. За цей час відбудеться адаптація трудових відносин та кадрових документів до нововведень.



Однозначної позиції в суспільстві стосовно запланованих змін наразі немає, дискусії тривають. В будь-якому випадку Трудовий кодекс вже давно вимагає оновлення та адаптації, так саме як і багато інших нормативних документів України. Тож очікуємо на офіційне опублікування законопроекту!



За матеріалами: ua-news.liga.netkvadrapravo.com



Дякуємо Вам за увагу до публікацій нашого блогу! Долучайтесь до нас у соціальних мережах! Будемо щасливі бачити Вас також серед постійних читачів (сайдбар членів блогу ліворуч).

Немає коментарів:

Дописати коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...