Шукати в цьому блозі

суботу, 12 вересня 2020 р.

Захист прав дитини і відповідальність за порушення прав дитини

Кожен член суспільства має права. Оскільки дитина є повноцінним членом суспільства, вона також має свої права, деякі особливості реалізації яких обумовлені виключно тим фактом, що її фізична та розумова незрілість потребує спеціальної охорони і піклування, включаючи належний правовий захист. 

В залежності від віку дитини, законодавством передбачено різний обсяг та механізми реалізації її прав. Повноцінний та дієвий захист прав дитини є обов’язком держави.

Основним міжнародним документом, який регулює відповідне питання є Конвенція про права дитини від 20.11.89 р. В українському законодавстві основними правовими документами з цього питання є – Конституція України, Сімейний кодекс України (далі – СК України), Закон України «Про охорону дитинства», Цивільний кодекс України (далі – ЦК України).


Хто має статус «дитини»?

За загальним правилом згідно з зазначеним вище міжнародним та українським законодавством дитиною є особа віком до 18 років (тобто до досягнення нею повноліття). Малолітньою вважається дитина до досягнення нею 14 років, а неповнолітньою – у віці від 14 до 18 років (ст.6 СК України).

Правовий захист прав дітей можуть здійснювати як їх законні представники - батьки, опікуни, піклувальники, соціальні служби та установи, так і самостійно діти.

Згідно з нормами Сімейного кодексу України дитина має право звернутися за захистом своїх прав та інтересів до органу опіки та піклування, інших органів державної влади, органів місцевого самоврядування та громадських організацій. Сімейний кодекс України передбачає ряд прав на самозахист дітей, які досягли 14 років: кожен учасник сімейних відносин, який досяг 14 років, має право на безпосереднє звернення до суду за захистом свого права або інтересу; дитина, яка досягла 14 років, має право на звернення до суду з позовом про скасування усиновлення або визнання його недійсним; дитина, яка досягла 14 років, має право на звернення до суду з позовом про позбавлення батьківських прав.

Відповідно до Закону України «Про охорону дитинства» держава гарантує всім дітям рівний доступ до безоплатної правової допомоги, необхідної для забезпечення захисту їх прав, на підставах і в порядку, встановленому законом, що регулює надання безоплатної правової допомоги.


Відповідальність за порушення прав дитини


Сімейним кодексом України, передбачено негативний наслідок у вигляді позбавлення батьківських прав.

У Кодексі про адміністративні порушення України, передбачено за ухилення батьків або осіб, які їх замінюють, від виконання, передбачених законодавством, обов'язків щодо забезпечення необхідних умов життя, навчання та виховання неповнолітніх дітей, штраф в розмірі від 50 до 1000 н.м.д. г (від 850 до 1700 грн.)

У згоді з Кримінальним кодексом України, злісне невиконання батьками, опікунами та піклувальниками обов'язків по догляду за дитиною, що призвело до тяжких наслідків, карається обмеженням волі на термін від двох до п'яти років або позбавленням волі на той самий термін.

Кримінальний кодекс України спеціально криміналізує втягнення неповнолітніх у злочинну діяльність, у пияцтво, у заняття жебрацтвом, азартними іграми. Крім цього, Кримінальний кодекс України передбачає, що вчинення злочину щодо малолітньої дитини або в присутності дитини, а також вчинення злочину з використанням малолітнього, є обставинами, які обтяжують покарання. 

Зокрема це стосується таких злочинів, як умисне вбивство, залишення в небезпеці, ненадання допомоги особі, яка перебуває в небезпечному для життя стані, незаконне позбавлення волі або викрадення людини, торгівля людьми, зґвалтування, розбещення неповнолітніх, втягнення неповнолітніх у злочинну діяльність, незаконне виробництво, виготовлення, придбання, зберігання, перевезення, пересилання чи збут наркотичних засобів, психотропних речовин або їх аналогів.

Підводячи підсумки, у дитини багато прав і всі права повинні мати процедуру реалізації, але потрібно пам'ятати, що в згоді з практикою ЄСПЛ, якщо є право, але немає процедури, то держава все одно зобов'язана забезпечити реалізацію такого права.



За матеріалами: protocol.uastepmnvk.net.ua




Дякуємо Вам за увагу до публікацій нашого блогу! Долучайтесь до нас у соціальних мережах! Будемо щасливі бачити Вас також серед постійних читачів (сайдбар членів блогу ліворуч).

Немає коментарів:

Дописати коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...