Шукати в цьому блозі

пʼятницю, 6 листопада 2020 р.

Уряд без паперу: як це працює

Країни світу давно вже обирають електронну систему урядування та ідентифікацію, зокрема Естонії приписують наявність самої прогресивної моделі електронного уряду в Європі. Застосування е-урядування та е-ідентифікація не лише спрощує життя людини у сучасних урбаністичних умовах, а й економить час, зусилля, матеріальні витрати та емоційно-психологічний стан, який значно дестабілізується за рахунок бюрократичної системи пов'язаної із паперовою тяганиною, суб’єктивними факторами і безкінечними чергами.

Пропонуємо декілька прикладів використання е-урядування у світовій практиці.


Сінгапур

Державний сервіс можливий без черг на півдня у всі інстанції і тон паперу. Першим у світі ідею урядового порталу реалізував Сінгапур. Портал не тільки надає інформацію про державні органи, але й дозволяє вчиняти деякі дії, для яких раніше населення було змушене відвідувати державні установи.

Сервер підтримує кілька розділів: бізнес, оборона, освіта, зайнятість, охорона здоров'я, житло, правопорядок тощо.

Так у розділі "Сім'я" можна одружитися, у розділі "Правопорядок" — можна відправити в поліцію повідомлення про певну подію. Кожна державна установа підтримує свій сектор.


Естонія

Ідея повного переведення уряду в онлайн-режим з'явилася в Естонії ще в 1997 році. І сьогодні для країні, населення якої трохи перевалило за 1,3 мільйони, це вже стало можливо.

Електронний уряд, або e-Estonia, є успішним прикладом того, як перенести більшу частину державних послуг на єдину онлайн-платформу.

Система електронного уряду, яка запрацювала в 2000 році, дозволяє естонцям заповнювати податкові декларації, отримувати медичні рецепти та результати аналізів, підписувати документи і навіть голосувати в онлайн-режимі, а іноземцям оформляти електронне резидентство.


Велика Британія

З 2000 року у Великій Британії реалізується програма "E-citizen, e-business, e-government" ("Електронний громадянин, електронний бізнес, електронний уряд").

Програма передбачає розвиток і використання всіх електронних видів державних послуг — вони можуть надаватися через Інтернет, мобільний зв'язок, цифрове телебачення, центри обслуговування викликів (кол-центри). Громадяни можуть одержувати в Інтернеті довідки і документи, подавати скарги і заяви, заповнювати податкові декларації, отримувати реакцію на свої запити в режимі онлайн.


Австрія

Показовий досвід електронного врядування – у Австрії. Завдяки запровадженим в країні сервісам будь-яку довідку чи документ можна отримати онлайн. А для того, щоби переконати людей більше користуватися такими нововведеннями, застосовуються часові переваги.

Наприклад, за запитом надходить перший лист із потрібним документом. Якщо користувач не відкриває його протягом 7 днів, йому надсилають лист повторно. І тільки за умови, другий не було прочитано протягом 30 днів, людина отримує паперовий аналог. Результат впровадження електронного врядування в Австрії – економія 60 тонн паперу щорічно.


США

У лютому 1997 року американська адміністрація виступила з ініціативою "Удосконалення урядової діяльності через нові технології", а в 2000 році стартував проект FirstGov, що об'єднав близько 20 тисяч сайтів державних органів різних рівнів.

Проект здійснювався в кілька етапів: до 2002 року проводилися нескладні операції (наприклад, оформлення водійських ліцензій, заповнення деяких електронних документів), з 2002 по 2005 рік — створювався єдиний сайт електронного уряду, що дозволив американцям спілкуватися в Інтернеті як із представниками федерального уряду, так і з органами врядування штатів і міст.




Дякуємо Вам за увагу до публікацій нашого блогу! Долучайтесь до нас у соціальних мережах! Будемо щасливі бачити Вас також серед постійних читачів (сайдбар членів блогу ліворуч).

Немає коментарів:

Дописати коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...