Шукати в цьому блозі

неділю, 24 січня 2021 р.

Як потрібно розрахуватися, щоб вам видали чек: нові правила 2021

Обов'язкове введення РРО або касових апаратів відклали на рік, але значна частина бізнесу вже їх застосовує і видає чеки своїм клієнтам. У ДПС пояснили, що з 1 січня РРО не застосовують, якщо розраховуються дистанційно або через сервіс переказу коштів. Раніше про це заявляли в НБУ.

За яких умов покупець отримає чек

Якщо покупець розраховується готівкою на касі або банківською картою через термінал, то він повинен отримати фіскальний чек, на якому буде дата, вартість покупки, а також найменування підприємця і адреса.

До речі, перевірити чек на справжність можна за допомогою державного онлайн-сервісу.

Тому, якщо покупець розраховується в супермаркеті або іншому фізичному магазині, то йому повинні видати чек. Складніше з інтернет-магазинами. Там все залежить від умов оплати.


Ви отримаєте фіскальний чек, якщо:
  • У інтернет-магазину є точка відділу, в якій ви можете оплатити товар / послугу готівкою або через термінал.
  • Кур'єр доставив товар і отримав від вас оплату. Для цього він повинен мати портативний касовий апарат або фіскальний реєстратор.

Однак, якщо ви заплатили за товар або послугу за допомогою таких інструментів, чек від продавця вам не видаватимуть. Це буде вважатися банківською операцією: Сервіси переказу коштів і платіжні системи (LiqPay, Portmone, EasyPay, PayPong, Ipay.ua, City24); Онлайн-банкінг (Приват24, Ощад24, Монобанк тощо).

Відповідне рішення прийняли в законі від 1 грудня 2020 року і воно вступило в дію 1 січня 2021 року. Напередодні Державна податкова служба вимагала формувати фіскальний чек в результаті оплат через онлайн-банкінг або інші дистанційні сервіси.

Що робити, якщо вам не видають чек. Іноді покупцям відмовляються видавати чек або видають його з порушеннями. В такому випадку можна звертатися до Державної податкової служби України: за телефоном: 0800 501 007; або написати скаргу за адресою: idd@tax.gov.ua.


Зараз РРО обов'язково застосовують при продажу:

  • побутових товарів, які підлягають гарантійному ремонту;
  • ювелірних та побутових виробів з дорогоцінних металів, каменів і т. д;
  • лікарських засобів, виробів медичного призначення та при наданні платних послуг в сфері охорони здоров'я.

ФОП 2-4 груп повинні застосовувати РРО тільки, якщо їх дохід перевищує 220 мінімальних зарплат, тобто 1,32 мільйона гривень на рік.

Але, не дивлячись на те, чи зобов'язаний підприємець використовувати касові апарати чи ні, він обов'язково повинен видати чек, якщо про це просить покупець. Наприклад, в Києві міська рада зобов'язала торговців на ринках видавати чеки на вимогу покупця.

На такому чеку повинні бути дата, назва суб'єкта господарювання та ринку, номер або ряд місця торгівлі, ціна товару, прізвище продавця і підпис.

Якими бувають чеки. Раніше в Україні видавали тільки паперові фіскальні чеки. Але в 2020 році з прийняттям змін до закону, з'явилися електронні чеки, які можуть видавати підприємці, які використовують програмний РРО.

Клієнт може відсканувати QR-код на дисплеї або йому надішлють фіскальний чек на електронну пошту або номер телефону.

Обов'язкове використання касових апаратів відстрочили на 1 рік і потім введуть вже 1 січня 2022 року. З їх введенням права українських споживачів будуть більш захищені, адже велика частина бізнесу буде змушена вести все по-білому, а тому і видавати фіскальний чек своїм клієнтам.

Головною перевагою обов'язкового застосування РРО є детінізація економіки. Це не тільки додаткові гроші для держави, які можна використовувати на освіту, медицину або інфраструктуру, але і справедливість для «білих» підприємців.

ФОП, які платять всі податки, мають менш привабливі товари і послуги через те, що значна частка їхніх доходів йде на сплату податків. Зате сірий бізнес через ухилення від податків ставить більш привабливі ціни або ж більш високу маржу і таким чином заробляє більше.





Дякуємо Вам за увагу до публікацій нашого блогу! Долучайтесь до нас у соціальних мережах! Будемо щасливі бачити Вас також серед постійних читачів (сайдбар членів блогу ліворуч).

Немає коментарів:

Дописати коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...