Шукати в цьому блозі

пʼятницю, 21 травня 2021 р.

Як використовувати чужі фото без порушення авторських прав?

Фотографія – це об’єкт авторського права, який може належати фотографу-професіоналу, аматору чи навіть дитині. І авторське право на фотографію діє протягом усього життя автора та ще 70 років після його смерті.

Отож, якщо використовувати чуже фото, є ризик отримати від автора не лише вимогу про видалення фото із сайту чи соцмережі, а й претензію про сплату грошової компенсації за порушення його прав – або ж позов до суду. Адже те, що автор опублікував фото в Інтернеті не означає, що будь-хто може надалі використовувати його на власний розсуд. 

Що ж робити, якщо своїх фото немає, а для публікації потрібна яскрава картинка? Як використовувати та публікувати чужі фото без порушення авторських прав і без отримання будь-яких дозволів від фотографів? Центр демократії та верховенства права (ЦЕДЕМ) розповідає про два способи, коли ми можемо скористатися чужими фотографіями без порушення авторських прав.


Перший спосіб

Використовувати фото безоплатних фотостоків – сайтів, де кожен користувач через пошук за ключовими словами чи темами зможе знайти потрібне фото і використати його для публікації чи інших цілей. Такими сайтами, зокрема, є Unsplash, Pexels, Pixabay, Public Domain Pictures, IM Free та інші.

Однак, якщо використовуєте таке фото, дуже важливо ознайомитись із правилами користування сайтів, де прописані детальні умови: як зображення може бути використане, чи потрібно вказувати автора та джерело запозичення фото тощо.

Наприклад, ліцензія сайту Unsplash надає невиключну всесвітню ліцензію та дозволяє безкоштовно завантажувати і використовувати (копіювати, змінювати, розповсюджувати) фотографії як з некомерційною, так і комерційною метою без отримання будь-яких додаткових дозволів від фотографів. Що заборонено, то це продавати такі фотографії або ж публікувати на схожих сайтах, що є цілком справедливим. Також не слід забувати, що існують змішані стоки – сайти, які містять не лише безкоштовні, а й платні фото, тому у роботі з такими стоками особливу увагу слід приділяти яке ж фото ви використовуєте.



Другий спосіб

Безкоштовно та без отримання згоди автора можна використовувати чужі фото, для яких автор вже надав дозвіл на використання через ліцензії Creative Commons, котрі дозволяють використовувати авторське фото за дотримання певних вимог.

Існують різновиди таких ліцензій, кожна з яких визначає на яких умовах фото може бути використано. Наприклад за ліцензією CC BY 4.0 – кожен може не лише поширювати фото у будь-якому вигляді чи форматі, але й змінювати його чи брати за основу для будь-яких цілей, в тому числі комерційних. Єдине, що потрібно зробити – вказати автора фото, розмістити посилання на ліцензію та позначити, якщо були внесені зміни до фото.

Якщо ж натрапити на фото із ліцензією CC0 1.0 – його можна вільно використовувати/змінювати/розповсюджувати навіть без зазначення автора, так як автор вирішив передати свій твір до суспільного надбання, відмовившись від усіх авторських прав на цей твір по всьому світу. Шукати фотографії за ліцензіями Creative Commons варто за ключовими словами на кшталт «creative commons images», «CC0 1.0 images» тощо.

Те саме стосується і будь-яких інших сайтів, де власники зазначають, чи можуть використовуватись їх фото і на яких умовах. До прикладу Львівська міська рада повідомляє, що фото, опубліковані на її сайті можуть використовуватись та розповсюджуватись на умовах ліцензії BY-NC-ND 3.0. Це означає, що кожен може копіювати і розповсюджувати фото у будь-якому вигляді чи форматі, але ви маєте обов’язково вказати автора, посилання на ліцензію і використовувати фото лише з некомерційною метою. 

Також заборонено розповсюджувати змінене фото. Важливий момент – те, що фотографія розміщена на сайті органу державної влади не означає, що її має право використовувати будь-хто для своїх цілей, оскільки авторські права можуть належати не державному органу, а іншій особі, яка лише надала можливість використати фото на сайті на умовах відповідної ліцензії.







Дякуємо Вам за увагу до публікацій нашого блогу! Долучайтесь до нас у соціальних мережах! Будемо щасливі бачити Вас також серед постійних читачів (сайдбар членів блогу ліворуч).

Немає коментарів:

Дописати коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...