Шукати в цьому блозі

понеділок, 7 червня 2021 р.

Чи стане доступна українцям іпотека під 7%?

Багато хто мріє про власне житло, однак з придбанням часто виникають труднощі. У когось просто немає коштів. А влазити в непосильні кредити точно не вихід із ситуації. Довгий час в Україні власне житло залишається лише мрією. Обіцяють, що все змінить програма, яка почала діяти в 2021 році «Доступна іпотека». Чи стануть мрії багатьох сімей реальністю?

Чи все так просто в цій програмі? Як можна прийняти в ній участі і які існують підводні камені? Очевидно, що іпотечний кредит дають не кожному і потрібно відповідати певним вимогам щоб його оформити.

На реалізацію програми з бюджету виділили 5 млрд грн., яких буде достатньо для фінансування кредитних іпотек для 5000 сімей. А бажаючих в рази більше. Очікується досить серйозний відбір і таке омріяне житло отримають, на жаль, не всі.

Програма покриває повернення відсоткової ставки до 7%, що дозволить іпотечними кредитами бути доступними кожному українцю. Програма «Доступні кредити 5-7-9» спрямована на розвиток підприємництва. Відповідно підтримку іпотеки профінансує фонд розвитку підприємців.


Що ж являє собою іпотека в Україні?


Іпотекою прийнято вважати заставу нерухомості. Таким чином, коли банк видає нам гроші під відсоток, гарантією нашого повернення стає застава нерухомого майна. Тому іпотеку в Україні прийнято вважати кредитом на купівлю житла.

Звичайно ж взяти кредит ви можете під заставу нерухомості, яка вам вже належить, припустимо на ремонт або забудову.

Оформлення іпотечного кредиту відбувається паралельно двома договорами. Перший — це кредитний, другий — іпотека, де за умови неповернення грошей нерухомість передається банку.


Які суми компенсує Фонд?

Іпотечний договір передбачає дві процентні ставки:

  • базова;
  • компенсаційна.

Ставку, яку повинен оплачувати позичальник в розмірі 7%, називають компенсаційною. При цьому Фонд компенсує різницю між двома ставками. Наприклад, якщо базова ставка становить 13-15%, а позичальник сплачує фіксовані 7%, то фонд компенсує цю різницю і сплачує решту 6-8%.

У 2021 році на розвиток Фонду вже виділили 2 млрд грн, а це практично половина загальної суми. Тому вже можна сказати, що програма працює і має величезний попит. Та навіть ті, хто раніше боявся зв'язуватися з банками і кредитами, зараз йдуть на цей сміливий крок.


За програмою можна придбати будь-яке житло?


Обираючи заповітний будинок або квартиру варто уважно вивчити вимоги яким вони повинні відповідати. Так, під програму потрапляє житло як первинного, так і вторинного ринку. Однак будинок повинен бути введено в експлуатацію не раніше 2018 року.

Існують обмеження на площу житла. Сімейна пара може володіти 50 кв.м., а кожен новий член родини збільшує житлову площу на 20 кв.м. Максимальна площа на сім'ю (4 людини) становить 108 кв.м. Таким чином норматив дозволено перевищити тільки на 20%. Сплачувати доведеться за рахунок особистих грошей, тобто зайві метри не компенсуються за рахунок фонду. Що стосується вартості, то сума кредиту становить до 2 млн грн., а вартість житла має бути не більше 2,5 млн грн.

Ще одним головним моментом, який потрібно враховувати, є забудовник. Він повинен мати акредитацію від банків. Зі списком таких забудовників можна ознайомитися безпосередньо в банку.


Хто може оформити іпотеку?

Хто ж може бути учасником програми? Позичальник іпотечної програми повинен відповідати наступним параметрам:

  • мати українське громадянство;
  • не володіти іншим об'єктом нерухомості або мати права на його незавершене будівництво (правило стосується всіх членів сім'ї);
  • володіти відповідним доходом для погашення кредиту (важливо, щоб середньомісячний дохід сім'ї не перевищував 10 середніх заробітних плат в вашому регіоні);
  • максимальний вік на момент погашення іпотеки може досягати 70 років;
  • іпотека підтримується з фонду компенсаціями для всіх членів сім'ї один раз.


Процедура документального оформлення


Якщо ви відповідаєте параметрам та знайшли житло, то наступним кроком стане звернення в банк. Для цього необхідно подати повний список документів:

  • Заява.
  • Ксерокопії паспорта та ІПН (оригінали пред'являються).
  • Копії свідоцтва про шлюб та про народження дітей (за наявності).
  • Довідка про доходи всіх членів сім'ї за останні півроку.
  • Довідка про стан в черзі на квартиру.

Протягом 5 днів банк розглядає ваші документи та повідомляє про рішення. Якщо ви відповідаєте всім необхідним вимогам, то вам запропонують заяву на оформлення кредиту. Протягом двох тижнів банк оформляє договір і переводить кошти безпосередньо продавцеві житла. Одночасно банк відкриває рахунок, куди щомісяця перекладається компенсація.

І найголовніше, необхідно внести початковий внесок — не менше 15% від всієї суми. Іпотеку можна оформити максимально на 20 років.


Чи існують штрафні санкції?

Обов'язково передбачаються штрафи у разі порушення умов договору. Якщо позичальник більше ніж на місяць порушить зобов'язання,то компенсація відсотків одразу припиняється. Відновити її можна тільки в тому випадку, якщо позичальник погасить всі свої зобов'язання протягом 90 днів.

Компенсація за ставкою підлягає анулюванню, якщо ви надали неправдиву інформацію для видачі іпотеки. В цьому випадку доведеться самостійно виплачувати всю процентну ставку.

Стати володарем власного житла цілком реально, однак це не так просто, як може здатися на перший погляд. Якщо ж ви плануєте стати учасником програми «Доступна іпотека», то вже зараз ви можете замовити безкоштовну консультацію на порталі «Все Pro Гроші». Фахівці пояснять  всі нюанси та ризики і допоможуть підібрати банк з яким найкраще укласти договір.

І нехай не в такому масштабі, як хотілося б, проте на 5000 щасливих сімей в нашій країні стане більше.







Дякуємо Вам за увагу до публікацій нашого блогу! Долучайтесь до нас у соціальних мережах! Будемо щасливі бачити Вас також серед постійних читачів (сайдбар членів блогу ліворуч).

Немає коментарів:

Дописати коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...