Шукати в цьому блозі

пʼятницю, 15 вересня 2023 р.

Європейські правові стандарти місцевого самоврядування та практика реалізації в Україні

Місцеве самоврядування як вираження влади народу має забезпечити наближення управління до громадян, сприяти інтеграції України в демократичний простір європейського співтовариства та запровадженню нових законодавчих реформ відповідно до міжнародних стандартів. У процесі здійснення муніципальної діяльності такими стандартами виступають міжнародні норми, що визначають її основні принципи, форми й методи, які прийняті державами світу в рамках міжнародних організацій. 

Безапеляційно першоосновою як європейських, так і міжнародних правових стандартів, є Загальна декларація прав людини, у ст. 21 якої зазначено, що кожна людина має право брати участь в управлінні своєю країною безпосередньо або через вільно обраних представників. 

Квінтесенцією місцевого самоврядування для країн Європи є Європейська Хартія місцевого самоврядування від 15 жовтня 1985 року. Вона втілює у собі концентрований європейський досвід створення ефективної системи місцевого та регіонального управління як однієї із головних підвалин демократичного устрою держави. Хартія зобов‘язує сторони застосовувати основні правила, які гарантують політичну, адміністративну та фінансову незалежність органів місцевого самоврядування. Таким чином, це є демонстрацією політичної волі європейських держав надати практичної значущості на всіх рівнях територіального управління принципам захисту демократії, виробленим під час створення Ради Європи. 

Принципи місцевої демократії в Хартії розглянуто не щодо населення конкретної території, а крізь призму органів місцевого самоврядування, їхньої компетенції, порядку здійснення повноважень і використання коштів. Отже, цей документ загалом містить принципи представницької демократії, а принципи прямої демократії опосередковано закріплюються. Це підтверджують і нормативні акти зарубіжних держав, більшість з яких закріплюють принцип самостійності місцевого самоврядування, однак він тлумачиться переважно як автономія організаційних структур місцевого самоврядування.

Україна ратифікувала основоположні міжнародні документи, що містять європейські правові стандарти місцевого самоврядування – Європейську рамкову конвенцію про транскордонне співробітництво між територіальними общинами або властями та Європейську хартію місцевого самоврядування. Наступним кроком має стати здійснення комплексних заходів щодо приведення національного законодавства України у відповідність із європейськими правовими стандартами місцевого самоврядування та забезпечення ратифікації Україною нових правових документів у галузі місцевої і регіональної демократії.

Кирилов М. О. визначає такі основні напрямки модернізації вітчизняної системи самоврядування у відповідності до європейських правових стандартів:

- проведення роботи з правового виховання серед представників територіальних громад для підвищення рівня правової кваліфікованості та забезпечення місцевого самоврядування кваліфікованими кадрами;

- запровадження повсюдності місцевого самоврядування, для чого провести розмежування між землями державної та комунальної власності;

- оптимізація територіальної основи самоврядування на всіх рівнях для визначення їхньої компетенції; організація матеріально-фінансового забезпечення самоврядування на регіональному рівні у відповідності до європейських стандартів; 

- забезпечення громадської участі у вирішення питань регіонального значення та створення системи демократичного самоврядування. 

Державі необхідно зберегти за собою політичні функції, передаючи на місця контроль за економікою, соціальною і культурною сферами. Саме таким чином Франція за декілька років перетворилася з держави з високим рівнем централізації влади на країну з розвиненою системою місцевого самоврядування і мінімальним втручанням держави в справи адміністративно-територіальних одиниць.







Дякуємо Вам за увагу до публікацій нашого блогу! Долучайтесь до нас у соціальних мережах!
 Будемо щасливі бачити Вас також серед постійних читачів (сайдбар членів блогу ліворуч).

Немає коментарів:

Дописати коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...