Шукати в цьому блозі

вівторок, 23 квітня 2013 р.

Е. Валентайн "Інформація державного значення і роль бібліотек у її поширенні"

Пропонуємо Вашій увазі ознайомитись зі статтею п. Елеонори Валентайн, директора Програми сприяння Парламенту II (ПСП ІІ), члена постійного комітету IFLA секції парламентських бібліотек "Інформація державного значення і роль бібліотек у її поширенні".
У статті піднімаються наступні питання:
1. Що таке інформація державного значення?
2. Хто видає інформацію державного значення?
3. Яку роль у поширенні державної інформації відіграють комерційні підприємства?
4. Бібліотечні послуги у забезпеченні доступу до інформації державного значення.
5. Програма участі бібліотек у зберіганні федеральних документів Сполучених Штатів Америки.
6. Електронні послуги та більш широке розповсюдження інформації: віртуальна бібліотека?
"У кожній країні добір, оприлюднення і поширення інформації державного значення відбувається на різних рівнях. Визначення інформації державного значення може бути дуже широким і охоплювати все, що друкується за рахунок державних коштів, або обмежуватися інформацією, що стосується ухвалених законів та урядових постанов або документації, пов’язаної з процесом їхнього розгляду. Cпособи, у які ця інформація поширюється, також різні залежно від країни. З давніх-давен бібліотека вважається традиційним сховищем державних видань. І тепер бібліотеки продовжують відігравати істотну роль у поширенні інформації серед широкого загалу. Бібліотеки задовольняють надзвичайно важливу потребу громадян, забезпечуючи їх інформацією про діяльність обраних ними чи призначених посадових осіб. Громадяни, що мають почуття відповідальності, можуть використовувати цю інформацію для забезпечення підзвітності посадових осіб. Метою..." читати далі
Пані Елеонора Валентайн висловлює глибоку подяку за допомогу у підготовці цього матеріалу своїм колегам з парламентських бібліотек та працівникам бібліотек, де зберігається державна документація, які особисто або через мережу Internet відповіли на її запитання. Чимало інформації отримано із серверу WWW: сторінки ресурсів державної інформації бібліотеки штату Іллінойс та home page Державної друкарні. Особлива подяка висловлена Андреа Моррісон, бібліотекарці державної документації університету штату Індіяна.
Звертаємо Вашу увагу, що для семінару «Доступ громадян до офіційної інформації у бібліотеках», який відбувся 14 вересня 2012 року в рамках ІІІ Львівського бібліотечного форуму «Бібліотека у новому вимірі: долаємо стереотипи» у Львівській обласній універсальній науковій бібліотеці,  п. Елеонора Валентайн підготувала надзвичайно корисну презентацію «Нові інформаційні ресурси: постійна робота бібліотекаря».

Немає коментарів:

Дописати коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...